Twee maal winst in laatste ronde

De mannen hadden op papier een gemakkelijke tegenstander vandaag met Chinese Taipei. Wel moet vermeld worden dat deze ploeg ondanks hun verlies vandaag nog eerste eindigden in hun ratingcategorie – ze waren dus bezig aan een goed tornooi. Dat bleek ook, want de match was nog relatief spannend. Nadat Thibaut gewonnen had, Stef verloren en Roel remise, was Luc de laatste Black Knight die deze Olympiade beëindigde. Hij won koelbloedig een toreneindspel met een pion meer, en bracht de stand op 2,5-1,5. De Belgische mannen eindigen daarmee op plaats 53, 11 plaatsen boven hun beginranking.

11rm

mannen

De Red Unicorns wanhoopten bij het zien van de paring voor de laatste ronde. Net als vorige ronde trokken ze één van de moeilijkste ploegen uit hun omgeving in de stand. Toch zat vandaag bijna alles mee: Sarah verloor dan wel nadat ze te weinig rekening gehouden had met een mogelijk paardoffer, maar Hanne en Iuliia wonnen mooi hun partijen. Het gelijkspel was al binnen, maar Astrid stond ook beter in haar eindspel, tegen een speelster die op dat moment tweede stond in de bordprijzen. Volop in wederzijdse tijdnood koos Astrid ervoor om eeuwig schaak te geven en geen risico’s meer te lopen. De ploegwinst was binnen, een mooie stunt in de laatste ronde. Daardoor eindigen de dames op plaats 43, 19 plaatsen boven hun beginranking.

11rd

vrouwen

vrouwen-ronde-11-lana-afandiyeva

Red Unicorns tegen Turkmenistan – Foto: Lana Afandiyeva

Bij de mannen wint de USA, voor Oekraïne en Rusland. Bij de vrouwen wint China voor de tweede maal op rij; Polen wordt tweede en Oekraïne derde.

slotceremonie

Slotceremonie

Nicola Capone haalt eerste GM-norm binnen

Nicola heeft het gedaan! In een eindspel dat nochtans niet zo veel winstkansen had, slaagde hij erin om toch nog de winst naar zich toe te trekken, en zo behaalt de jonge Belg, die officieel zelfs nog geen IM is (al is dat enkel nog een formaliteit), op deze Olympiade zijn eerste GM-norm.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Met een remise tegen wereldtopper Wei Yi legde Nicola de basis voor zijn eerste GM-norm.

Ook Stef Soors, kamergenoot van onze normenjager (en ook 2 jaar geleden al kamergenoot van Bart Michiels toen die zijn laatste norm scoorde), houdt zich bescheiden op de achtergrond, maar speelt zelf ook een schitterend tornooi met nog steeds een TPR van boven de 2500. Naast Nicola en Stef wint ook Roel. Met een stevige eindsprint maakt de kapitein zijn tornooi op de valreep nog goed. Voor Thibaut is het balen de laatste ronden, hij verliest vandaag opnieuw. Toch 3-1 voor de Belgische mannen, die morgen tegen Chinese Taipei een heel goede kans maken om nog boven hun startranking te eindigen.

10rm

De Servische vrouwen waren dan weer een maat te sterk voor de Red Unicorns. De één na de ander werd tot opgave gedwongen. De Belgische dames vallen terug naar de 52e plaats in het klassement, nog steeds 10 plaatsen boven hun beginranking. Zij strijden morgen tegen Turkmenistan voor een mooie eindstand.

10rd

Een beknopt verslag vandaag, zoals je ziet, maar er moet nog voorbereid worden. Morgen begint de ronde om 11u (9u Belgische tijd), dus de voorbereidingstijd is beperkt.

Volg vanmiddag de voorlaatste ronde live

De heren spelen op het voorlaatste bord, niet omdat ze zo ver teruggezakt zijn, maar omdat dat het vaste bord is van de internationale blindenfederatie. Luc neemt een rustdag, de anderen gaan er alles aan doen om de punten thuis te halen. Alle ogen zijn natuurlijk gericht op Nicola, die zijn zenuwen zal moeten bedwingen en met niets minder dan het volle punt tevreden mag zijn.

10pm

De vrouwen spelen zonder Iuliia, die liever niet wilde spelen tegen een goede jeugdvriendin van haar. Het wordt een moeilijke match voor de Red Unicorns, waarbij voor elk punt zwaar geknokt zal moeten worden tegen 4 sterke Servische speelsters.

10pd

Nicola op één punt van norm

We hadden twee evenwichtige matchen voorspeld, en de dag draaide inderdaad spannend uit.

Nicola wint en houdt daarmee zijn kansen op een GM-norm intact. Het enige wat hij de volgende ronde moet doen, is nog eens winnen. Iedereen aan de zijlijn: supporteren geblazen, want na een dergelijk tornooi verdient onze benjamin zijn eerste norm zeker. Ook Roel wist te winnen. Hij begrijpt wat een “eindsprint” betekent: vooruit en mars! De Black Knights kwamen dus op een 2-0 voorsprong, dus er was maar een half punt meer nodig voor de ploegwinst. Thibaut en Luc streden voor een halfje, en Thibaut stond zelfs knal gewonnen in het eindspel, maar een tussenschaak om tijd te winnen met maar enkele seconden meer op de klok, verpestte in één zet heel zijn stelling en hij verloor alsnog. Ook Luc verloor, dus gelijkspel is het verdict. Morgen spelen de mannen tegen de Internationale blindenfederatie.

9rm

Bij de Red Unicorns won Hanne vlot haar partij. Wiebke speelde een moeilijke stelling, waarin haar tegenstandster het initiatief had, maar ook bijna 20 zetten moest spelen in ernstige tijdnood. Wiebke wist de stelling in evenwicht te brengen en de remise was een feit. Nog één punt nodig voor de ploegwinst, en zowel Iuliia als Astrid hadden op dat moment een klein voordeel. Bij Iuliia keerden de kansen echter; het voordeel was plots voor haar Chileense tegenstandster, en het ging snel van kwaad naar erger. Gelukkig slaagde Astrid er wel in om haar voordeel uit te buiten, en het nodige punt was binnen handbereik. Toen Iuliia verloor, was het alleen nog een kwestie van verzilveren voor Astrid. Zij deed wat moest gedaan worden, en de Red Unicorns wonnen met het kleinste verschil. Morgen vormt Servië een nieuwe, interessante uitdaging.

9rd

hanne-ronde-9

Na een onzekere tornooistart is Hanne aan een indrukwekkend inhaalmanoevre bezig; de laatste 5 ronden won ze maar liefst 4 keer.

Sarah en Hanne deden deze middag trouwens een dubieuze ontdekking in het hotel. Sarah, die vandaag niet moest spelen, vond de tijd rijp om de fitnessruimte van het hotel eens te gaan verkennen. Stap 1 van dit plan: de fitness vinden. De meest logische redeneringen waren de tweede verdieping, waar ook het restaurant is, en de bovenste verdieping, waar een fitness vaak te vinden is in hotels. Hanne en Sarah dus op verkenning naar de elfde verdieping, en wat ze daar ontdekten, was op zijn minst luguber te noemen. Toen ze uit de lift stapten, vulde hun neus zich al meteen met een oude sigarettengeur. Kaarsen in flessen leidden hen de weg naar een hal met semi-erotische foto’s aan de muren, en de kans dat hier een fitness te vinden was, slonk met de minuut. Inderdaad, het enige wat deze verdieping te bieden heeft, is een night club met een exclusief smaakje aan. En een sigarettengeur. En zicht op zee.

img_20160911_132403

img_20160911_132331

Weinig punten, maar wel een ambassadeur op bezoek

We hadden voorspeld dat het een spannende match zou worden tussen België en Turkmenistan. Helaas hadden Nicola en Stef, onze spelers in vorm, net vandaag een mindere dag. Zij verloren allebei. Stef stond voor de keuze om de damevleugel te openen of definitief te sluiten, en hij koos ervoor om ze te openen, omdat hij er klaar voor was. Zijn tegenstander was er blijkbaar nog meer klaar voor, balen voor de jonge Limburger. Ook Nicola verloor, maar bij 2 op 2 de volgende rondes kan hij toch nog een GM-norm scoren. Het komt er nu dus op aan om het hoofd koel te houden en het verlies niet aan het hart te laten komen. Luc en Roel speelden remise, wat vooral voor Roel een mooi resultaat is. Hopelijk betekent deze remise een keerpunt in Roels tornooi, en kan hij zijn tornooiprestatie de laatste ronden nog wat opkrikken. Morgen spelen de Belgen tegen de Verenigde Arabische Emiraten.

8rm

Onze dames wisten op voorhand dat vandaag een moeilijke dag zou worden. Dat bleek niet overdreven, want de één na de ander moest zich gewonnen geven. Astrid speelde lange tijd een gelijkopgaande partij tegen een tegenstandster waar ze vorige maand op het WK -20 ook al tegen gespeeld had. Onder het oog van de livestream camera maakte ze dan toch een fout en moest ze opgeven. De camera richtte zich dan maar op Sarahs partij, waar de Belgische na een spannende tijdnoodfase iets van haar materiële achterstand wist terug te winnen. Enkele zetten later had Sarah zelfs de mogelijkheid om opnieuw een gelijke stelling te bereiken, maar helaas was ze tegen dan al moegestreden en zag ze de cruciale zet niet. De Red Unicorns willen deze zwarte zaterdag zo snel mogelijk vergeten, en strijden morgen tegen Chili met iets gelijkere wapens.

8rd

Vanavond sprak de delegatie af met de Belgische ambassadeur in Azerbeidzjan, Bert Schoofs, die in zijn jeugdjaren zelf nog actief geschaakt heeft. De man is pas sinds vorige maand ambassadeur hier. Hij trakteerde ons op een drankje in de bar, en we spraken over schakende politici, de positie van Karpov en Kasparov binnen de Russische politiek, en een heleboel andere zaken. Zo vertelde de ambassadeur ons ook dat verschillende moderne bouwwerken in Baku gebouwd zijn door Belgische bedrijven, zoals bijvoorbeeld de Flame Towers die je hieronder op foto ziet.

flame-towers

Spannende achtste ronde voor de boeg

De Black Knights spelen tegen Turkmenistan deze namiddag. Het wordt een spannende match, maar onze spelers hebben al bewezen dat ze in vorm zijn.

8pm

De damesploeg krijgt geen cadeau, maar dat is niet abnormaal als je plots op de 25e plaats staat. De dames van de Filipijnen zijn niet alleen een pak hoger geklasseerd, maar zijn ook nog eens collectief aan een sterk tornooi bezig. Zo wonnen ze eerder dit tornooi al van Georgië, toch wel een schaakgrootmacht. Maar de Red Unicorns zijn gemotiveerd, en met hun winst tegen Nederland van 3 jaar geleden in gedachten, weten ze dat unicorns en magic hand in hand kunnen gaan.

8pd

Belgen scoren onverhoopt

Het beloofde een zware dag te worden. Beide ploegen kwamen uit tegen teams die op papier duidelijk sterker waren. De mannen speelden tegen een onthoofd Bulgarije, want Topalov vertrok eerder naar huis om vader te worden, maar zelfs zonder hun kopman was het Bulgaarse team elofavoriet. Dat was echter buiten onze twee youngsters gerekend. Nicola, overduidelijk in vorm dit tornooi, won erg vlot. Thibaut en Roel verloren, dus was het aan Stef om de stand in evenwicht te brengen. Koelbloedig bracht hij deze taak tot een goed einde, en de 2-2 was een feit. Morgen belooft het spannend te worden tegen Turkmenistan.

7rm

Ook de Red Unicorns waren aan het begin van de match de underdog. Waar twee jaar geleden nog alles tegenzat voor de Belgische dames tegen Egypte, waren de schaakgoden ons dit jaar veel beter gezind. Hanne, Wiebke en Sarah wonnen alledrie hun partij. Iuliia verloor, maar de 3-1 eindstand was toch boven de verwachtingen. Morgen wacht met De Filipijnen opnieuw een zware kluif.

7rd

vrouwenploeg-aan-tafel

Na een valse start winnen de Red Unicorns nu drie ronden op rij.

Ronde 7 start om 13u

Vandaag spelen de mannen tegen Bulgarije, een erg stevige ploeg. Normaal speelt Topalov op het eerste bord, maar vandaag speelt deze wereldtopper niet mee, een gemiste kans voor Thibaut om tegen een top 10-speler uit te komen.

7pm

De vrouwen spelen tegen Egypte. Ook zij zijn op papier de underdog. Ze hebben echter nog een eitje te pellen met de Egyptische dames, die 2 jaar geleden door een dubbele portie pech van de Belgen met de categorieprijs gingen lopen. Is deze motivatie voldoende om collectief boven ons niveau te scoren? Vanmiddag vanaf 13u kan je ook deze clash live volgen.

7pd

 

6 punten, 4 titels en 1 interview

Vandaag lieten de mannen tegen de Zimbabwanen voor de eerste keer dit tornooi onnodige punten liggen. Een spijtige zaak, maar zoiets kan gebeuren en het neemt niet weg dat de Black Knights nog steeds aan een heel degelijk tornooi bezig zijn. Nicola toonde opnieuw zeer degelijk spel en won vlot zijn partij. Luc speelde remise. Roel stond lange tijd beter, wat Thibaut ertoe bewoog om ook voor de remise te gaan. Helaas ging het uiteindelijk toch nog fout voor Roel, en was het eindresultaat een 2-2 gelijkspel. Morgen speelt de ploeg tegen Bulgarije.

6rm

De dames hebben tijdens de rustdag eindelijk hun vorm gevonden; zij wonnen vandaag collectief tegen de Jamaicaanse damesploeg. De zussen Barbier speelden de zussen Smith overtuigend naar huis (lees: naar hun hotel), en ook Hanne domineerde haar partij. Iuliia had het naar eigen zeggen iets moeilijker; zij begreep lange tijd niet zo veel van de stelling waar ze in verzeild geraakt was. Toch wist ook zij te winnen. De 0-4 is een enorme boost voor de moraal. Morgen spelen de vrouwen tegen Egypte, het land waar we twee jaar geleden onze categorieprijs aan verloren.

6rd

ronde-6-c

Barbier tegen Smith. Foto door Caterina Leonardi.

Caterina Leonardi

Caterina Leonardi

Ondertussen hebben we ook het nieuws ontvangen dat de vier deelnemers aan het Fide Trainer Seminar geslaagd zijn in hun opzet; België heeft er dus opnieuw 4 getitelde Fidetrainers bij: Stef Soors, Sarah Dierckens, Astrid Barbier en Geert Bailleul.

geert-bailleul

Geert Bailleul is pas de tweede Belgische scheidsrechter ooit die op een Olympiade mag arbiteren.

Hoewel we ondertussen weer met serieuze dingen bezig zijn (schaken), komen we toch nog even terug op de Bermuda Party. Sarah werd op deze party geïnterviewd door Anna Rudolf, ook gekend als Miss Strategy van chess24. Een fragment uit het interview kan je bekijken in de Bermuda Party video die vandaag op de officiële olympiadesite verscheen: